WORKSHOP 2. Az alapok alapja - Önismeret

2023.06.17

Mi az, amit csak mi tudunk magunkról és mit lát a külvilág? Vajon ha tükörbe nézünk, az arc, ami visszanéz ránk ugyanaz, mint amit a családunk, barátaink, kollégáink, vagy a minket kevésbé ismerő környezetünk lát?

Önmagunk megismerése egy élethosszig tartó folyamat, mely az életünk minden területére hatással van. Minél jobban ismerjük önmagunkat, annál teljesebb életet tudunk élni, és annál megalapozottabban tud az egyén pályát választani, mely később kihatással lesz a jólétére is.

Ehhez egy jó eszköz az úgynevezett Johari ablak, mely egy 2x2-es mátrix szerint osztja fel a személyiségünket. Az egyik tengelyen az helyezkedik el, hogy az egyén mit tud és mit nem tud önmagáról, míg a másik tengelyen az látszik, hogy mások mit tudnak, illetve nem tudnak az egyénről. Ez alapján rajzolódik ki négy terület: nyílt terület (amit magunk és más is ismer), vak terület (amit mi nem ismerünk, de más igen), ismeretlen terület (amit mi ismerünk, de mások előtt nem mutatjuk), rejtett terület (amit senki sem ismer).